Dieta? vad är ketoner? del 1

VAD ÄR EN KETOGEN DIET?


En ketogen diet är en diet som innehåller mindre än 100 gram kolhydrater per dag. När man kraftigt begränsar sitt kolhydratintag tvingas kroppen öka utnyttjandet av andra energikällor (fett och protein).

En genomsnittlig människa har stora mängder energi lagrat i form av kroppsfett. Då kroppsfett bryts ner bildas fria fettsyror som transporteras till olika vävnader via blodet.

De flesta vävnader i kroppen kan använda fria fettsyror som bränsle. Det finns några undantag, varav hjärnan är ett. Under normala förhållanden använder hjärnan glukos (kolhydrater) som bränsle.

VAD ÄR KETONER?

Om kroppen inte får i sig kolhydrater kommer den att använda glykogenet som finns lagrat i levern för att hålla blodsockret stabilt. När mängden leverglykogen minskar kommer blodsockret att sjunka och mängden insulin i blodet att minska.

Sjunkande insulinnivåer innebär att frisättningen av fria fettsyror från fettcellerna ökar. De fria fettsyror som inte förbränns av kroppens vävnader hamnar i levern.

I levern förbränns de fria fettsyrorna och via en process som heter ketogenesis kommer så kallade ketonkroppar (ketoner) att bildas. Hur mycket ketoner som produceras beror på mängden leverglykogen som finns kvar. Ketonproduktionen ökar i takt med att leverglykogenet minskar.

utdrag från hälso.info


Jag kommer fortsätta snacka om ketoner, dess diet och andra olika dieter bl.a. Atkins, South Beach, stenåldersdieten, osv.
läs vidare=)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0